Ceturdiena, 2024.gada 2.maijs
Vārda dienu svin: Zigmunds, Zigismunds, Sigmunds

Navigācija

SKOLAS JAUNUMI

Maizes vēsture Latgalē
28.12.2023
Maize nav tikai ēdiens. Maize ir tradicionālā Latvijas vērtība. Aiz vārda „maize” slēpjas gadsimtiem krātas zināšanas, smags darbs, domas, cerības, vērtības, kas mantotas un novērtētas no paaudzes uz paaudzi.

Programmas "Latvijas skolas soma" ietvaros Daugavpils Saskaņas pamatskolas 4.b klases skolēni apciemoja Aglonas Maizes muzeju, lai iepazītos ar maizes vēsturi, ar rudzu maizes tapšanas procesu pēc sentēvu metodēm.
Maizes muzejā ciemiņus sagaidīja tā saimniece Vija Kudiņa. Ģērbusies latgaliešu tautas tērpā, saimniece viesus sirsnīgi sveicināja latgaliski. Saimniece iepazīstināja skolēnus ar maizes ceļu no grauda līdz galdam, stāstīja par dažādām tautas tradīcijām, kas saistītas ar maizi, ar galda kultūru, ikdienas un goda notikumiem, aicināja apskatīt senos darbarīkus, kurus mūsu senči izmantoja sadzīvē, graudu pārstrādē un maizes cepšanā. Skolēni nobaudīja garšīgu rudzu maizi, svaigi ceptu pīrāgu ar magonēm un veselīgu zāļu tēju ar medu. Katram skolēnam bija unikāla iespēja izveidot savu maizes klaipiņu, kuru vēlāk, tikko izceptu, varēja paņemt līdzi uz mājām kā ciemakukuli.

Jaunumi

MŪSU ZIŅAS