Piektdiena, 2024.gada 26.aprīlis
Vārda dienu svin: Alīna, Rūsiņš, Sandris

Navigācija

SKOLAS JAUNUMI

Daugavpils Saskaņas pamatskolas Erasmus+ projekta “Izglāb draugu!” (NEW-First Aid in School Teaching and Training) nodarbības Rumānijā
03.05.2023
No 18.04. līdz 23.04.2023. Daugavpils Saskaņas pamatskolas 8.b klases izglītojamie kopā ar skolotājām T.Revinu, N.Krivoguzu un L.Kovalevsku piedalījās starptautiskajā seminārā Rumānijā, pilsētā Jasi, Erasmus+ projekta “Izglāb draugu!” (NEW-First Aid in School Teaching and Training) ietvaros, līguma Nr. 2020-1-CZ01-KA229-078299_5

Brauciena pirmajā dienā mūsu skolas audzēkņi un pedagogi kopā ar Rumānijas projekta dalībniekiem devās pastaigā pa Jasi pilsētu. Tā ir Rumānijas otra lielākā pilsēta, senā Moldāvijas galvaspilsēta. Šeit atrodas vecākā Rumānijas Universitāte, slavena konservatorija, iespaidīga kultūras pils, muzeji, teātris, vairāk nekā 100 baznīcu. Lai izbaudītu pilsētas īpašo ritmu, mums piedāvāja braucienu ar tramvaju. Brauciena laikā pa tramvaja logiem bija iespēja iepazīties ar Jasi ievērojamākajām vietām: pilsētas vēsturisko centru, baznīcām un nacionālo kolorītu.
Otrajā dienā projekta dalībniekus uzņēma Children’s Palace, kas ir līdzīga mūsu bērnu un jauniešu centram. Šī skola atrodas netālu no pilsētas centra. Šajā skolā mācās skolēni no 3 līdz 18 gadiem. Bērni mācās zīmēt, dziedāt, fotografēt, spēlēt dažādus mūzikas instrumentus. Pēc ekskursijas pa skolu notika projekta atklāšanas ceremonija. Viesus uzrunāja projekta koordinatore un skolas direktors. Projekta dalībnieki no Serbijas, Čehijas, Turcijas, Rumānijas un Latvijas prezentēja savu mājas darbu – īsfilmas par pirmās palīdzības sniegšanu, ka arī plakātus. Pēc valstu prezentācijām notika meistarklase T-kreklu apgleznošana ar projekta simboliku. Kultūras programmas ietvaros bija iespēja apmeklēt vecāko Rumānijas Universitāti ,,Alexandru I.Cuza” University un Jasi botānisko dārzu. Botāniskajā dārzā mēs baudījām pavasarīgo burvību, jo ziedēja tulpes, narcises un magnolijas. Rumāņu dziesmas motīvi vienoja visus projekta dalībniekus kopējā dejā.
Trešajā dienā skolēni un skolotāji strādāja izstrādāja brošūru – komiksu. Šajā dienā notika ekskursija pa Nacionālo teātri un kultūras pili. Kultūras pilī atrodas četri muzeji: Zinātnes un tehnoloģijas muzejs, Moldovas Etnogrāfijas muzejs, Mākslas muzejs un Moldovas vēstures muzejs.
Ceturtajā dienā projekta dalībniekus ļoti sirsnīgi uzņēma medicīnas koledžas The Sanitaty School skolas direktors un pasniedzēji. Tā ir otra lielākā medicīnas iestāde Rumānijā. Šeit mācās 1300 audzēkņi, kuri 3 gadu laikā kļūs par ārsta palīgiem, medmāsām, fizioterapeitiem. Koledža lepojas ar savu vēsturi, materiālo bāzi, lielisku bibliotēku, kur atrodas vairāk nekā 30 000 grāmatu. Šeit mācās studenti arī no citām valstīm. Medicīnas koledžas pasniedzēji un studenti parādīja mums kā pareizi mērīt pulsu un asinsspiedienu. Tuvojas siltā sezona, kad bērni aizvien vairāk laika pavadīs laukā. Kā rīkoties gadījumā, ja bērns guvis brūci? Uzzinājām, ka ir trīs galvenie pārsēja veidi – nostiprinošais jeb parastais pārsējs, spiedošais pārsējs un nekustīgais pārsējs. Ja bērns guvis stipri asiņojošu brūci, obligāti šādā gadījumā nepieciešams uzlikt spiedošu pārsēju, lai ar spiedienu apturētu asiņošanu.
Par vizītes kultūras sastāvdaļas kulmināciju bija baleta izrādes ,,Dons Kihots” apmeklēšana Nacionālajā teātrī.
Piektajā dienā visi projekta dalībnieki taisīja sirsniņu no filca, noformējot to ar savas valsts karoga krāsām. Sirds ir mūsu projekta simbols. Sirsniņu izgatavošana no auduma savām rokām bija patīkama un sirsnīga nodarbe projekta noslēgumā.
Mācību nodarbību beigās katrs projekta dalībnieks saņēma sertifikātus par piedalīšanos projektā.
Brauciens ļoti patika, jo tas deva iespēju iepazīties ar rumāņu kultūru, vēsturi un tradīcijām, gūt jaunas idejas, veidot jaunus kontaktus, baudīt gardos rumāņu ēdienus un veidot savstarpējo komunikāciju ar citu valstu skolēniem. Laiks pagāja ātri un nākamajā dienā vajadzēja atvadīties no Rumānijas un doties uz mūsu dzimto Latviju.
Paldies rumāņu partneriem par kopīgi pavadīto laiku, jaunu pieredzi un brīnišķīgajām pavasara ainavām.

Jaunumi

MŪSU ZIŅAS