Pirmdiena, 2024.gada 29.aprīlis
Vārda dienu svin: Vilnis, Raimonds, Laine

Navigācija

SKOLAS JAUNUMI

Mitrāji ir vitāli svarīgi cilvēcei…
06.02.2023
Pasaules mitrāju diena ir liela izglītojoša kampaņa, ko atzīmē katru gadu 2. februārī, lai uzsvērtu mitrāju vērtību.
Šī diena arī iezīmē gadadienu Ramsāres konvencijai par mitrājiem, kas tika pieņemta 1971. gadā, pašreiz kopumā iesaistot 172 valstis.
Mitrāji sniedz cilvēkiem būtiskus pakalpojumus, piemēram, nodrošina ūdens filtrēšanu, saldūdens pieejamību, pasargā mūs no vētrām un plūdiem, kā arī uztur bioloģisko daudzveidību, ir iztikas un pārtikas avots.
Mitrāji tiek zaudēti trīs reizes ātrāk nekā meži un vairāk nekā 35% mitrāju ir zaudēti kopš 1970. gada, kas turpina pieaugt. Cilvēka darbība veicina mitrāju degradāciju, mitrāju sugām draud izzušana.
Pasaules mitrāju dienas mērķis ir palielināt sabiedrības izpratni par to, cik daudz mitrāji sniedz cilvēces un planētas labā, un veicināt to saglabāšanu, saprātīgu izmantošanu un atjaunošanu.
Daugavpils Saskaņas pamatskolā Pasaules mitrāju dienas kontekstā tika organizēta nodarbība, kur piedalījās 1.a un 6.a klases skolēni, kas iejutās skolotāju lomās. Saprotamā veidā tika stāsts pirmklasniekiem, ka katra lieta dabā ir svarīga un saudzējamai, lai daudzām paaudzēm būtu iespējas izjust dabas doto brīnumu. Pie mazajiem bērniem viesojās Ķemeru parka gariņš, kas bija gana pikts, ja kāds izdomāja neklausīt viņa uzvedības noteikumus, slavēja par labam lietām un bāra par blēņām, ko citi sadarījuši.
Sesto klašu izglītojamiem vairāk pašiem bija jāpēta mitrāju ietekmi dabā, sprieda par to, kāds varētu būt mūsu ,skolēnu, ieguldījums, lai palēninātu mitrāju zudumu. Pētījām ģeogrāfiskās kartes, lai saprastu mitrāju atrašanos vietas Latvijā; augus, kas sastopami tikai mitrājos; dzīvnieku un putnus, kam izdzīvošanai svarīgas vietas-mitrāji.
Laiks sākt darboties!

Jaunumi

MŪSU ZIŅAS