Sestdiena, 2024.gada 20.aprīlis
Vārda dienu svin: Mirta, Ziedīte

Navigācija

SKOLAS JAUNUMI

Turpinām izzināt savas dzimtas pilsētas vēsturi
23.05.2022
Svarīgu daļu vēstures pētīšanā ieņem novadpētniecība.


Skolēni, pētot dažādus vēstures avotus, iepazinās ar savas pilsētas vēsturi un kultūru. Jau tradicionālās Daugavpils Saskaņas pamatskolā kļuva ārā nodarbības vēsturē – mācību stundas muzejā un bibliotēkās, orientēšanas spēles, tikšanās ar novada pētniekiem, mācību ekskursijas.
Skolotāj, kas notiek mūsu Cietoksnī katru jūliju? Kas, kad un kāpēc uzbūvēja mūsu Daugavpils cietoksni? Kāpēc no putnu lidojuma tas izskatās kā zvaigzne? Kāpēc Cietoksnis joprojām ir tik pieprasīts tūristu vidū? Kāpēc to sauc par Daugavpils pērli? – šos un daudzus citus jautājumus uzdeva 6.b klases skolēni vēstures stundu laikā. Rast atbildes palīdzēja izzinošā nodarbība “Daugavpils cietokšņa iepazīšana”, kas notika 20. maijā programmas “Latvijas skolas soma” ietvaros.
Neskatoties uz lietaino laiku, skolēni pastaigas laikā apskatīja cietokšņa svarīgākus objektus un uzzināja par to vēsturisko nozīmi. Īpašu interesi izraisīja Cietokšņa mazais pulvera pagrabs. Skolēni noskaidroja, kāpēc tas bija uzbūvēts pēc termosa principa “ēka ēkā”. Uzkāpjot uz cietokšņa galvenā vaļņa bija aizraujoši uzzināt, kas ir eskarpa siena, kā tika aizsargāts cietoksnis kaujas ar Napoleonu laikā. Nodarbības vadītājs gids Ivars ar savu stāstu palīdzēja lauzt vēstures stereotipus par šāda veida cietokšņa fortifikācijas principiem un vēsturi, bet lielāku izbrīnu izraisīja stāsts par informācijas nodošanas iespējām 19.gs. Pateicoties Ivara interaktīvam stāstam, skolēni ne tikai rada atbildes uz saviem jautājumiem, bet izvirzīja jaunus, izsakot vēlmi apmeklēt Cietoksni vēlreiz.

Jaunumi

MŪSU ZIŅAS