Ceturdiena, 2024.gada 25.aprīlis
Vārda dienu svin: Līksma, Bārbala

Navigācija

SKOLAS JAUNUMI

Vides diena Daugavpilī
10.05.2022
5.maijā Daugavpils kultūras un izglītības iestādēs norisinājās Vides dienai un Europe Direct Dienvidlatgales centra atklāšanai veltītas aktivitātes, ko organizēja Latgales plānošanas reģions, Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā un Daugavpils pilsētas Izglītības pārvalde.
Daugavpils Saskaņas pamatskolas izglītojamie piedalījās vairākās aktivitātēs.
Saskaņas pamatskolas komanda “Vārdi=darbi” piedalījās diskusiju cikla "Ar Eiropys tvierīni Latgolā" noslēguma pasākumā, kura tēma ir Eiropas zaļais kurss un vide. Pasākuma atklāšanā savas uzrunas teica Dienvidlatgales NVO atbalsta centrs koordinators Oskars Zuģickis, Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā vadītāja Zane Petre, Latgales plānošanas reģions Attīstības padomes priekšsēdētājs Sergejs Maksimovs , Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija Artūrs Toms Plešs, Daugavpils pilsēta domes priekšsēdētājs Andrejs Elksniņš.
Pasākuma otrajā - diskusiju daļā par vides un zaļo domāšanu diskutēja VARAM, Eiropas Komisijas, Daugavpils Universitāte, Dabas aizsardzības pārvalde speciālisti.
Vides diena tika atklāta ar jauniešu diskusiju – hakatonu “Ar Eiropys tvierīni Latgolā”.
Paneļdiskusijā ar jauniešiem iesaistījās Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā vadītājas vietnieks un politikas nodaļas vadītājs Martins Zemītis, Daugavpils Universitāte zinātņu prorektors, akadēmiķis Arvīds Barševskis, Dabas aizsardzības pārvalde ģenerālsekretārs Andrejs Svilāns, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija Valsts sekretāra vietnieks vides politikas jautājumos Andris Ķēniņš un VARAM Vides politikas departamenta direktore Rudīte Vesere.
Pasākums jauniešiem izvērtās par saistošu, interesantu un realizējamu iedeju virpuli, ko iespējams realizēt ikdienā, kas palīdzētu radīt sakārtotu un komfortablu vidi tev pašam. Jaunieši ir gatavi ne tikai runāt, bet arī darīt darbus, kas palīdzēs sakārtot vidi mums apkārt.
6.a klases skolēni iepazīst putnus kopā ar ornitologu. Bruņojušies ar binokļiem, skolēni kopā ar DU ornitologu devās uz Esplanādi, lai vērotu, kādi putni sastopami Esplanādes purva teritorijā. Klausoties ornitologa stāstījumā, skolēni ar interesi vēroja purva iemītniekus, kā arī daudz uzzināja par to ligzdošanas vietām un barības iegūšanas veidiem. Interesanti bija uzzināt, kāpēc kaijas vienmēr lido baros. Izrādās, ka tā viņas rūpējas par drošību. Ja kādai no kaijām uzbrūk plēsējs, tad bars metas ienaidniekam virsū un padzen to! Skolēniem izdevās sastapt lielo ķīri, kaijas, lauci, upes tilbīti, čuņčiņu, meža pīli un pat ķīvīti.
6.b klases skolēni aktivitātē “Skābekļa mežs” iepazina mežu no sēklas līdz kokam. Skolēni kopā ar “Latvijas valsts mežiem” noteica dažādas egļu šķirnes pēc dota apraksta, vēroja un salīdzināja dažādu koku sēklas, pētīja kā veidojas un nomainās mežs, spēlēja aizraujošas spēles. Skolēnus visvairāk ieinteresēja praktiskā darbošanās, kad katram bija iespēja iestādīt priedes stādu.
Skolēni un skolotāji piedalījās zinātnes kafejnīcā “Kam tā bioloģija?”(9.a klases 4 skolēni), mācību ekskursijā “Abinieki”(5.a klase), meistarklasē “Tīra ūdens nozīme cilvēka dzīvē”(4.a klase).
Paldies par iespēju iepazīt apkārtējo vidi tuvāk!

Jaunumi

MŪSU ZIŅAS