Piektdiena, 2024.gada 26.aprīlis
Vārda dienu svin: Alīna, Rūsiņš, Sandris

Navigācija

SKOLAS JAUNUMI

Mūsu iestādītais mežs
19.04.2022
13.aprīlī arī Daugavpils Saskaņas pamatskolā ienāca mežs, 9.a klases skolēni devās uz Sventi iepazīt meža stādīšanu.

"Kad kājām sāk pieaugt čības, kad domas galvā sāk kļūt gurdenas un idejas – pārlieku prātīgas, rodas vēlme mainīt vidi, sajūtas, redzējumus, nu, vismaz pārstumdīt mājā mēbeles, vēl būtu labāk, ja varētu izjāt pa Sahāras tuksnesi ar kamieli, izlodāt Ēģiptes piramīdas vai padzīvot Kalifornijas pludmalē. Nenievājot kamieļus, Ēģiptes piramīdas un Kalifornijas pludmales, jāpiebilst, ka no rutīnas var tikt vaļā tepat Latvijā, mežos."
(Rimants Ziedonis)


Skolēnus sagaidīja Valsts Meži darbinieki. Vispirms skolēniem pastāstīja, ar ko nodarbojas Valsts Meži, cik hektāru mežu atrodas viņu pārraudzībā, kā pareizi kopt mežu un stādīt mežu. Skolēni uzzināja, ka jaunos kociņus stāda 1,5 metra attālumā vienu no otra. Kociņus var stādīt ar lāpstu, tad ar lāpstu izveido augsnē atvērumu, tajā ievieto stādu un stingri piemin ar kāju. Otrs biežāk izplatītais stādīšanas instruments ir stādāmais stobrs. Tas piemērots ietvarstādiem. Atšķirībā no stādīšanas ar lāpstu, kur parasti jādarbojas diviem stādītājiem pārī, ar stobru var stādīt viens, turklāt nav vajadzības pieliekties, lai stādu iekārtotu stādvietā. Skolēni uzzināja, ka nav labi, ja stādu iestādīs par dziļu, bet vēl sliktāk būs, ja par seklu. Optimālais dziļums ir tāds, lai augsnes virskārta nosegtu saknes apmēram 1 centimetru virs kociņa sakņu kakla (vieta, kur beidzas saknes un sākas stumbra daļa). Pēc iestādīšanas stādvieta stingri jāpiemin ar kāju, lai augsne blīvi sakļautos ap stāda saknēm.
Skolēni sadalījās pāros un ķērās pie darba. Katrs pāris saņēma stādāmo stobru. Darbs veicās raiti, jo bija brīnišķīgs silts un saulains laiks un labs garastāvoklis.
Darba noslēgumā skolēniem bija sarīkots pikniks, kur pēc labi padarītā darba skolēni cepa un ēda desiņas.
Paldies Valsts Meži darbiniekiem par tādu jauku iespēju piedalīties meža stādīšanā.
Iepriekš skolēniem maijā, Meža dienās, bija iespēja iepazīt meža stādīšanu.
Valsts Meži sadarbībā ar Valsts izglītības satura centru skolai piešķīruši Mammasdabas vēstniecības statusu nākotnes meža atjaunošanā.


Jaunumi

MŪSU ZIŅAS