Piektdiena, 2024.gada 19.aprīlis
Vārda dienu svin: Vēsma, Fanija

Navigācija

SKOLAS JAUNUMI

Daugavpils Saskaņas pamatskolas skolēni izzina pašvaldības darbu.
02.02.2022
Apgūstot jauno pilnveidoto mācību saturu, Daugavpils Saskaņas pamatskolas 5.klases skolēniem sociālo zinību stundās jāizprot, kā darbojas pašvaldība, kādas funkcijas tā veic, kāda ir pašvaldības struktūra, kā pašvaldība rūpējas par iedzīvotājiem un vēl daudziem svarīgiem jautājumiem.
Lai rastu atbildes uz šiem jautājumiem, kā arī mācību procesu padarītu interesantāku un aizraujošāku, talkā tika aicināti Daugavpils pašvaldības pārstāvji un domes deputāti.
Zoom tiešsaistes stundā š.g. 1.februārī Daugavpils Saskaņas pamatskolas 5. a klasē viesojās Daugavpils domes Attīstības departamenta Investīciju un starptautisko sakaru nodaļas vadītāja Olga Tolmačova un domes deputāts Igors Aleksejevs.
Lai izskaidrotu sarežģītos jautājumus skolēniem uztveramā valodā par pašvaldības funkcijām un struktūru, Olga Tolmačova pašvaldības darbu salīdzināja ar lielu ģimeni un ģimenes saimniecību, kurai jārūpējas gan par siltumu un ūdensapgādi mājās, gan drošību un apkārtnes labiekārtošanu, gan transportu un citu pakalpojumu pieejamību ģimenei. Skaidrojot, ka pašvaldībā par šiem jautājumiem, dažādām sfērām, atbild atsevišķas struktūrvienības un uzņēmumi. Pašvaldībā, tāpat kā ģimenē, katram ir savi pienākumi, gan atbildot par finansiālajiem līdzekļiem, gan rūpējoties par bērnu izglītošanu – tādējādi izskaidrojot dažādu domes struktūrvienību un atbildīgo departamentu darbu.
Sarunas turpinājumā skolēni uzzināja arī atbildes uz šādiem jautājumiem: cik bieži notiek vēlēšanas, no cik gadiem var balotēties un kļūt par deputātu, cik deputātu strādā Daugavpils domē, kādi ir viņu pienākumi? Tika noskaidrots, kādi ir pilsētas mēra pienākumi un kā tiek ievēlēts pilsētas mērs.
Atbildot uz skolēnu jautājumiem: kādam jābūt deputātam, kas jāzina un jāprot, tika akcentētas tādas lietas kā izglītība un mācīšanās. Aizraujošā diskusijā ar Igoru Aleksejevu tika runāts gan par valodu zināšanu nozīmi, gan par to, ka dzīvē svarīgi ir apgūt visus mācību priekšmetus.
Par nozīmīgāko īpašību darbā tika uzsvērta atbildība, kas ir arī viena no Daugavpils Saskaņas pamatskolas izvirzītajām vērtībām, mudinot visus kopā domāt par ikdienā veicamajiem mazajiem darbiņiem un savu devumu sev, ģimenei, skolai, arī pilsētai un valstij.
Paldies Olgai Tolmačovai un Igoram Aleksejevam par atvēlēto laiku, interesanto un “dzīvo” sarunu, ieskatoties pašvaldības darbā!
Jaunumi

MŪSU ZIŅAS