Ceturdiena, 2024.gada 28.marts
Vārda dienu svin: Gunta, Ginta, Gunda

Navigācija

SKOLAS JAUNUMI

Projekta “Izglāb draugu!” (Erasmus+) nodarbības Čehijā
03.11.2021
Daugavpils Saskaņas pamatskola no 2020. gada 1. septembra līdz 2022.gada 31. augustam realizē ES mūžizglītības Erasmus + programmas Pamatdarbības Nr.2 (KA2) stratēģisko skolu sadarbības partnerību projektu “Izglāb draugu!” (“Fast: First Aid in Students’ Training”).

Projekta “Izglāb draugu!” (identifikācijas nr.2018-01-TR01-K229-058823_2) ietvaros no 2021.gada 21.oktobra līdz 27.oktobrim notika mācību nodarbības Čehijas republikā. Projekta teorētiskās nodarbības notika Čehijas pilsēta Nimburkā, Veselības aprūpes vidusskolā, kā arī praktiskās nodarbības pirmās palīdzības sniegšanā kalnos pilsētas Rokitnice nad Jizerou apkaimē. Braucienā piedalījās mūsu skolas 7.a un 8.b klašu 4 skolēni, kurus atbalstīja dizaina un tehnoloģiju skolotāja Sandra Dimante, vizuālās mākslas skolotāja Una Gura un sākumskolas skolotāja Inesa Leontjeva. Projekta nodarbībās piedalījās partneri no Čehijas, Rumānijas, Serbijas un Turcijas. Pirms brauciena katra komanda sagatavoja prezentāciju par savu skolu un komandas dalībnieku, kā arī iepazina pirmās palīdzības sniegšanas kārtību savās skolās.
Pirmajā nodarbību dienā, 22.oktobrī, kad visi projekta dalībnieki bija ieradušies, notika uzmundrinošā ekskursija pa pilsētas vēsturisko centru, kā arī pirmās nodarbības Nimburkas Veselības aprūpes vidusskolā. Čehijas komanda iepazīstināja viesus ar savu skolu, tās telpām un apmācību programmām, kā arī demonstrēja pirmās palīdzības sniegšanas paņēmienus dažādās situācijās izmantojot speciālo medicīnisko aprīkojumu. Skolotāji šajā laikā dalījās pieredzē par pirmās palīdzības sniegšanas apguvi savās skolās. Pēcpusdienā visas komandas uzņēma Nimburkas pilsētas mērs Tomass Mahs.
Otrajā dienā katra komanda pastāstīja par sevi, rādot prezentācijas vai video, kā arī notika veselību veicinošs pārgājiens gar Labas jeb Elbas upes krastu no Nimburkas uz Podebradi – slaveno 20.gadsimta kūrortpilsētu.
24.oktobrī visas projekta komandas devās Čehijas kalnos – uz Krkonošes nacionālo parku, kur tika pavadītas divas aktivitāšu pilnas dienas. 24.oktobrī notika ekskursija uz Harrahovas stikla izstrādājumu rūpnīcu, kurai ir vairāk nekā 300 gadus veca vēsture. Ekskursijas laikā projekta dalībnieki iepazina un vēroja stikla pūtēju darbu, kā arī varēja iegādāties Bohēmijas kristāla darinājumus. Pēc stikla rūpnīcas apmeklējuma projekta dalībnieki ar pacēlāju devās uz Čertova (Velna) kalnu, no kura pavērās burvīgs skats uz Krkonošes kalnu grēdu. 25.oktobrī kalnu pārgājiena laikā komandas izspēlēja dažādas situācijas, kurās būtu nepieciešama pirmās palīdzības sniegšana, piemēram, pārgājiena laikā salauztā kāja, bez samaņas gulošs cilvēks uz ielas u.c. Vakari kalnu mājiņā tika pavadīti piedaloties katras komandas piedāvātajās aktivitātēs. Tika dejotas pārstāvēto valstu tautas dejas, spēlētas tradicionālās spēles.
Mācību nodarbību beigās katrs projekta dalībnieks saņēma sertifikātus par piedalīšanos projektā. Nobeiguma pasākuma laikā dalībnieki dalījās iespaidos, pārsprieda apgūto un secināja, ka šādas tikšanās ne vien padziļina skolēnu zināšanas par projekta tēmu, bet arī uzlabo viņu angļu valodas zināšanas un attīsta komunikācijas un sadarbības prasmes.
Brauciens noslēdzās Prāgā – Čehijas galvaspilsētā. Skolēni un skolotāji izbaudīja autobusa ekskursiju pa pilsētas vēsturisko centru, apskatot ievērojamākās vietas gida pavadībā.

Jaunumi

MŪSU ZIŅAS