Piektdiena, 2024.gada 26.aprīlis
Vārda dienu svin: Alīna, Rūsiņš, Sandris

Navigācija

SKOLAS JAUNUMI

Koncertlekcija “Imants Kalniņš. 80.”
26.05.2021
“Pilsēta, kurā piedzimst vējš”, “Virs galvas mūžīgs piena ceļš”, “Alvas zaldātiņi”, “Dziesma, ar ko tu sācies”… šīs un daudzas citas dziesmas un mūziku varēja iepazīt Daugavpils Saskaņas pamatskolas 8.klašu skolēni iniciatīvas “Latvijas skolas soma” piedāvātajā video par šī gada komponistu – jubilāru Imantu Kalniņu!

Tik daudzveidīgs, radošs un iekšēji bagāts ir mūsu pašmāju komponists, kura daiļrade sniedzas ļoti plašā amplitūdā – no akadēmiskās mūzikas līdz rokmūzikai, izcila personība ar lielo burtu – Imants Kalniņš. Komponists, kultūras darbinieks, politiķis, kā arī vairāku Saeimu deputāts, un šajā gadā mēs visi kopā svinēsim viņa radošā mūža 80.gadadienu!
Daugavpils Saskaņas pamatskolas 8. klašu skolēniem bija iespēja gan uzzināt par Imanta Kalniņa dzīvi un aktīvo darbību, gan dzirdēt viņa skaisto mūziku – populāro mūziku, mūziku no pazīstamām kinofilmām – tādām kā “Sprīdītis”, “Pūt, vējiņi!”, “Četri balti krekli”, mūziku no bērnības iemīļotām animācijas filmām – tādām kā “Zaķīšu pirtiņa”, “Mākonītis un Mākonīte”, kā arī iepazīt mūziku no akadēmiskās mūzikas žanra un uzzināt, kāds ir skanējums I.Kalniņa populārajai “4. simfonijai”.
Tāpat skolēni varēja uzzināt, kur vēl, izņemot mūzikas jomu, ir darbojies komponists, kā veidojās viņa muzikālās daiļrades ceļš, iepazīt komponista profesiju, gūt priekšstatu, ko nozīmē komponēt, izprast, cik nozīmīga loma komponista radošajā daiļradē ir sadarbībai ar mūziķu grupām, kuras izpilda komponista sacerētu mūziku.
Iepazīstot tik dažādu muzikālo daiļradi, skolēni vienlaikus varēja atkārtot jau zināmos mūzikas žanrus un iepazīt jaunus. Uzzināt, ka arī mūsdienās, pateicoties vienai personībai, tā muzikālā daiļrade var būt par viena unikāla ikgadējā festivāla – Imantdienām, aizsākumu!
Kontekstā ar 8.klasē apgūto tēmu “Populārā mūzika”, skolēni atzīmēja, ka I.Kalniņš neapšaubāmi ir populārs, jo viņa dziesmas un mūzika ir daudziem zināma, tā ir skaista un tautā iemīlēta. Tāpat skolēni atzīmēja, ka I.Kalniņa daiļrade neapšaubāmi ir ievērības cienīga, jo viņš ir strādājis ar labākajiem mūzikas izpildītājiem Latvijā, radījis sarežģītu un daudzveidīgu mūziku.
Pateicoties iniciatīvas “Latvijas skolas soma” piedāvātajam video, gan tie skolēni, kuri skolas kora repertuārā ir dziedājuši leģendāro “Virs galvas mūžīgs piena ceļš” ar I.Kalniņa mūziku, gan arī tie skolēni, kuriem Imanta Kalniņa vārds un muzikālā daiļrade nav bijusi tik atpazīstama, tagad pavisam noteikti varēs pastāstīt daudz vairāk par šo komponistu saviem draugiem, kā arī dziedāt līdzi citas tautā iemīļotas komponista dziesmas.
Jaunumi

MŪSU ZIŅAS