Ceturdiena, 2024.gada 28.marts
Vārda dienu svin: Gunta, Ginta, Gunda

Navigācija

SKOLAS JAUNUMI

Lielie lasīšanas svētki
11.03.2016
Sestdien, 5. martā, Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē notika LNB lasīšanas veicināšanas programmas "Bērnu, jauniešu un vecāku žūrija 2015" noslēguma pasākums – "Lielie lasīšanas svētki". Tajos piedalījās ap 800 žūrijas ekspertu – bērnu, jauniešu un pieaugušo, – pārstāvot bibliotēkas un skolas no visiem Latvijas novadiem un sveicot aizvadītā gada populārāko grāmatu autorus, ilustrētājus, tulkotājus un izdevējus.
Šogad lasīšanas maratona noslēguma pasākumā bija iespēja piedalīties pārstāvjiem no Daugavpils pilsētas skolām, kas ir “Bērnu, jauniešu un vecāku žūrijas 2015” dalībnieces – Daugavpils Saskaņas pamatskola, Daugavpils Vienības pamatskola, Daugavpils 11. pamatskola, Daugavpils Krievu vidusskola-licejs, Daugavpils 9.vidusskola, J.Pilsudska Daugavpils Valts poļu ģimnāzija.

Svētki notika divās daļās: pasākums mazajiem lasītājiem 5+ līdz 9+ vecuma grupā; pasākums pusaudžiem un jauniešiem 11+ līdz 15+ vecuma grupā, kā arī "Vecāku žūrijas" dalībniekiem. 

Apkopotie programmas rezultāti liecina, ka 2015. gadā žūrijā un lasīšanas maratonā ir piedalījušies 18 963 lasītāji no Latvijas un 40 latviešu diasporas centriem pasaulē, rosinot lasītprieku 680 bibliotēkās un skolās. "Lielie lasīšanas svētki" tiek organizēti 14. reizi, un pirmo reizi tie notika Gaismas pilī.

Pasākuma dalībniekiem, kā īpaša dāvana – ekskursija Latvijas Nacionālajā bibliotēkā. Tā ir vieta, kur glabājas vairāk nekā 4 milj. vienību liels krājums, kas aptver visas zinātņu nozares. Bibliotēkas lasītājiem pieejami arī speciālie krājumi – retas grāmatas, rokraksti, māksla un mūzika, skaņu ieraksti, kartes …

Īpaša vieta bibliotēkā Tautas grāmatu plaukts ar 4400 grāmatām, ko veidojuši cilvēki paši. Tā ir mūsu attieksme pret lasīšanu un kultūru informācijas laikmetā. Bibliotēkas 5.stāvā uzstādīts UNESCO programmas “Pasaules atmiņa” starptautiskajā reģistrā iekļautais Dainu skapis - krātuve, kas veido mūsu tautas vēsturi, gudrību un identitāti.

Kāpjot no stāva uz stāvu, sasniedzam 11. stāvu. Mēs veramies uz Rīgu. Skaisti un vareni!

Paldies Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes vadītājai Marinai Isupovai par atbalstu un iespēju aktīvākajiem dalībniekiem piedalīties svētku noslēguma pasākumā! Paldies bibliogrāfei Jeļenai Stankevičai!

 

Rakstu sagatavoja

Daugavpils Saskaņas pamatskolas

bibliotekāre Lolita Ratkeviča

Jaunumi

MŪSU ZIŅAS