Trešdiena, 2024.gada 24.aprīlis
Vārda dienu svin: Visvaldis, Ritvaldis, Nameda

Navigācija

SKOLAS JAUNUMI

Kā no nekā radīt mūziku
05.05.2021
Sadarbojoties ar iniciatīvu “Latvijas skolas soma”, Saskaņas pamatskolas 7.-9. klašu skolēniem bija iespēja tiešsaistē iepazīties ar duetu “Santehniķi”.

Noskatoties video lekciju, skolēni uzzināja kā divi radoši puiši – Elans Pureklis un Emīls Mangulis izveidoja mūziku “no nekā”. Muzikālās nodarbības laikā dalībnieki varēja ne tikai klausīties mūziku uz pašdarinātā instrumenta “trubofona”, bet arī uzzināt par pašiem dueta dalībniekiem, par to kā viņiem radās doma par instrumenta tapšanu un par to kā viņi realizēja savu ideju.
Pēc skolēnu atsauksmēm, nodarbība bija ļoti interesanta un skolēnu vecumposmam saistoša, varēja redzēt kā radoši jaunieši realizē prātam neaptveramas idejas un caur to kļūst atpazīstami. Skolēnus saistīja Elana un Emīla vienkāršais un saprotamais dialogs, kuru bija viegli klausīties un just līdzi puišu emocijām. Skolēni bija pārsteigti par viņu uzņēmību kaut ko tādu izveidot. Klausoties puišu mūzikas izpildījumā, var just pacilātību un radošo dzirksti. Mūzikas stundās strādājot ar darba lapām, skolēni aprakstīja “trubofona” saistību ar tādiem mūzikas instrumentiem, kā metalofons un ksilofons. Minēja, ka spēlējot šādu instrumentu, ir jābūt labai ritma izjūtai un arī jāpazīst notis, kā arī jābūt radošam cilvēkam. Skolēni noteica, ka klausoties šādu mūziku var noteikt un analizēt arī mūzikas izteiksmes līdzekļus. Izglītojamie arī paši mēģināja izdomāt, kā vēl varētu veidot mūziku “no nekā”- tika minēta spēle uz kausiem, pudelēm, glāzēm u.c. Instrumenta “trubofona” skanējumu skolēni raksturoja, attēlojot dažādās bildēs.
Skolēni saka lielu paldies duetam “Santehniķi” par interesanto video lekciju, par puišu uzņēmību un entuziasmu, attīstot netradicionālo mūziku Latvijā. Lai duetam “Santehniķi” būtu vēl daudz ideju, ar ko pārsteigt Latvijas klausītājus. Kā arī skolēni labprāt dzirdētu šī dueta izpildījumā popmūzikas, rokmūzikas, repa, hip-hopa, džeza, dabstepa pazīstamākos hītus.
Jaunumi

MŪSU ZIŅAS