Trešdiena, 2024.gada 24.aprīlis
Vārda dienu svin: Visvaldis, Ritvaldis, Nameda

Navigācija

SKOLAS JAUNUMI

25. marts Komunistiskā terora upuru piemiņas diena
24.03.2021
25. marts Latvijā ir sēru diena, kad pieminam 1949. gada deportācijas un komunistiskā genocīda upurus.
Tā ir diena, kad no savām mājām un dzimtenes svešumā tika aizvesti daudzi tūkstoši latviešu. Daudzi no viņiem, tostarp sievietes, sirmgalvji un bērni dzimtajā Latvijā vairs neatgriezās – daļa novārga un aizgāja bojā koncentrācijas nometnēs un mūža nocietinājumos, daļa – palika uz mūžiem Sibīrijas sniegos. Šajā dienā notika visplašākā Latvijas iedzīvotāju izsūtīšana uz Sibīriju un citiem attāliem Padomju Savienības reģioniem.
No Latvijas tika izsūtīti apmēram 43 000 iedzīvotāju. Iedzīvotāji tika izsūtīti veselām ģimenēm bez jebkāda tiesas sprieduma.
25. marta dienā karogus rotā sēru lentes, bet izsūtīto radinieki, izsūtīšanu piedzīvojušie un mājās atgriezušies cilvēki, kā arī pārējie iedzīvotāji piemin baigos notikumus un tajos cietušos tautiešus un viņu sūros likteņus.
Pieminot 25.marta un 14.jūnija deportācijas upurus, 9. a klases skolēni piedalījās Latvijas okupācijas muzeja tiešsaistes nodarbībā “Padomju deportācijas: Ar bērna acīm”. Nodarbības pamatā ir Benitas Plezeres bērnības atmiņas, zīmējumi un intervijas fragmenti, kas ļāva skolēniem, izmantojot vienas ģimenes piemēru, izprast deportēto cilvēku pārdzīvoto aresta laikā, bargajā ceļā uz Sibīriju un dzīvē izsūtījumā.
Jaunumi

MŪSU ZIŅAS