Piektdiena, 2024.gada 26.aprīlis
Vārda dienu svin: Alīna, Rūsiņš, Sandris

Navigācija

SKOLAS JAUNUMI

Novembris Latvijā
10.11.2020
Novembrī Latvijā tiek atzīmētas divas nozīmīgas dienas mūsu valsts vēsturē.
1918.gadā 18.novembrī Rīgā Latvijas Nacionālajā teātrī Tautas padome proklamēja Latvijas Republikas neatkarību. «Vienīgā mūsu vēlēšanās - lai Latvijai saules mūžs! Lai dzīvo demokrātiskā Latvija!» tā Gustavs Zemgals uzrunāja tautu. Bet Kārlis Ulmanis teica, ka: „Tagad, kad esam brīvi un vairs negaidām no augšas vai ārienes pabalstu un palīdzību, paši veidosim savu dzīvi” pēc šiem vārdiem dalībnieki trīsreiz nodziedāja himnu „Dievs, svētī Latviju”.

Laiks no Latvijas Republikas proklamēšanas dienas 1918. gada 18. novembrī līdz 1919. gada 11. novembrim bija viens no sarežģītākajiem Latvijas vēsturē, kad tika izcīnītas vairākas kaujas, cenšoties iegūt valsts neatkarību. Tikai 1919. gadā, kad Latvijas Brīvības cīņu laikā iekarotāji tika padzīti no Rīgas, kļuva skaidrs – neatkarība ir iegūta. Īpašu uzmanību Bermonta karaspēka un Latvijas valsts armijas cīņas piesaista ar faktu, ka latviešu cīnītāji bija skaitliskā mazākumā, turklāt sliktāk bruņoti. Joprojām kā galvenie Latvijas valsts armijas uzvaras iemesli tiek minēti latviešu karavīru drosme un varonīgums.

Lāčplēša dienas nosaukumu šis datums ieguvis par godu latviešu tautas mitoloģiskajam varonim Lāčplēsim – ar lāča spēku apveltītais stiprinieks kļuvis par simbolu varonībai un tēvu zemes mīlestībai.

Šodien, 11. novembrī Latvijā svin Lāčplēša dienu, atceras kaujās kritušos, dzied patriotiskas dziesmas, iededz svecītes un iet lāpu gājienos. Šie ir vieni no godātākajiem svētkiem Latvijā, jo tieši šajā dienā latviešu karavīri parādīja pasaulei, ka arī mazas valsts karaspēks var veiksmīgi aizstāvēt savu zemi pret daudz lielāku valstu armijām.
Aicinām arī mūsu skolas saimi būt kopā ar Latvijas tautu un godam atzīmēt Lāčplēša dienu un Latvijas Republikas neatkarības proklamēšanas dienu!

Jaunumi

MŪSU ZIŅAS