Ceturdiena, 2024.gada 18.aprīlis
Vārda dienu svin: Laura, Jadviga

Navigācija

SKOLAS JAUNUMI

Praktiskā nodarbība “Tīrs Latvijā”
12.11.2018
2. novembrī 2.a, 2.b klašu skolēni piedalījās pasākumā "Tīrs Latvijā" iniciatīvas "Latvijas skolas soma" ietvaros.

Pasākuma laikā skolēni kopā ar Vaboles zemnieku saimniecības pārstāvi Vari Vilcānu vārīja ziepes, paši izvēloties krāsu, formu un smaržu.
Mācību pasākums sastāvēja no divām daļām: pirmā daļa - diskusija par ziepju izmantošanu un to sastāvdaļām, ražošanas iespējam Latvijā un ko agrāk cilvēki izmantoja ziepju vietā, lai nomazgātos, bet otrā daļa - praktiskā nodarbība, kuras laikā skolēniem bija iespēja izmēģināt pašiem vienu no ziepju vārīšanas veidiem. Abās pasākuma daļās izglītojamie strādāja ar lielu interesi un aizrautību.
Pašu gatavotās ziepes, iespējams, nebūs tik gludas kā veikalos pirktās, taču sajūta, pašiem vārot ziepes ir līdzīgas piparkūku cepšanai mājās: varbūt stūrīši nav tik taisni kā pirktajām, un cukurotais zīmējums mazliet neveikls, bet sajūta - silta, mājīga. Pašiem skolēniem gatavot ziepes nelikās sarežģīti, bet gan interesanti un pārsteidzoši. Galvenais uzdevums bija sekot meistaru dotajām instrukcijām, lai viss izdotos. Katrs skolēns varēja izpaust savu individualitāti, izvēlēties sev tīkamāko smaržu, formu, rotājumu. Kādam bija mašīnas forma ar rožu smaržu, citam rožu forma ar melones smaržu.
Pasākums atklāja ne tikai bērnu radošumu, bet arī mācīja pacietību. Izveidotajām ziepēm bija jāsastingst divu stundu laikā un tikai tad varēja paņemt tās uz mājām.
Ar savām gatavotām ziepēm lepojās ne tikai skolēni, bet arī skolotājas, jo redzot priekpilnās sejas varēja saprast, ka praktiskā nodarbība “Tīrs Latvijā” sagādāja bērniem gandarījumu, modināja viņu zinātkāri.


Jaunumi

MŪSU ZIŅAS