Ceturdiena, 2024.gada 18.aprīlis
Vārda dienu svin: Laura, Jadviga

Navigācija

SKOLAS JAUNUMI

Iepazīšanās ar māksliniecisko metālapstrādi
08.11.2018
Latvijas simtgades priekšvakarā iniciatīvas „Latvijas skolas soma” ietvaros 6.a un 6.b klases skolēni apmeklēja Māksliniecisko metālapstrādi.

Kalējs Edgars Vronskis nodarbojas ar māksliniecisko metālapstrādi. Kalēja amats ir viens no senākajiem. Tas ir spēka, vīrišķības un veiklības apliecinājums. Edgars Vronskis iepazīstināja 6.klašu skolēnus ar kalēja darbarīkiem: dažādiem āmuriem, plēšām, knaiblēm, laktu un piedāvāja apskatīt amata demonstrēšanu.
Tāpat kā nav vienādu cilvēku, tāpat arī neatradīsim pilnīgi identiskus kalēja darinājumus. Katram kalējam ir savs rokraksts un sava meistarība. Edgars Vronskis izgatavo margas, svečturus, pakaramos, pakavus laimei, nažus u.c. Viņa darbus mēs varam redzēt arī Birķenelē Raiņa mājās.
Skolēnus ļoti ieinteresēja kalēja stāstījums par šo neparasto un reto profesiju. Bērniem radās daudz jautājumu kalējam.
Pēc iepazīšanās ar darbnīcu, ar kalēja darbarīkiem un atbildēm uz jautājumiem, Edgars Vronskis parādīja skolēniem, kā parasts metāla stienis pārvēršas skaistā naglā. Skolēni ar interesi skatījās, cik veikli un ar kādu mīlestību pret savu amatu strādāja kalējs.
Tad kalējs skolēniem iedeva metāla žetonus. Katram skolēnam bija iespēja izbaudīt kalēja amatu. Bērniem ar knaiblēm vajadzēja ielikt karsēties krāsnī metāla žetonu, tad izņemt to un ar āmuru varēja izkalt sirsniņu, zvaigznīti, eglīti vai enkuru.
Skolēni ļoti priecājās par skaistajiem žetoniem, kurus viņi paši izkala un varēja aizvest mājās parādīt vecākiem.
Beigās visa klase draudzīgi pēc kārtas izkala savu klases naglu.
Visi skolēni bija gandarīti par iegūtajām zināšanām un iespaidiem, ko sniedza iniciatīva „Latvijas skolas soma”.

Jaunumi

MŪSU ZIŅAS