Sestdiena, 2024.gada 20.aprīlis
Vārda dienu svin: Mirta, Ziedīte

Navigācija

SKOLAS JAUNUMI

Skolēnu dalība karjeras izglītības pasākumos 2017.-2018. m.g. (1.sem.)
22.01.2018
Pasākums “Uzņēmēju dienas Latgalē 2017”
15. un 16. septembrī Daugavpils Olimpiskajā centrā Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) sadarbībā ar Daugavpils pilsētas domi un Latgales Plānošanas reģionu organizēja pasākumu „Uzņēmēju dienas Latgalē 2017”.
Skolēni, viņu vecāki un citi interesenti apmeklēja Latgales uzņēmēju rīkoto izstādi, kur uzzināja par uzņēmumu sasniegumiem, profesijām, kā arī apskatīja ražoto produkciju. Vairums preču varēja iegādāties (rotaslietas, ēdienus, skolēnu pašražotās preces u.c. izstrādājumus). Saskaņas pamatskolas 9.klašu skolēniem bija iespēja piedalīties forumā, kurā varēja uzzināt par Latgales speciālās ekonomiskās zonas piedāvātajām iespējām, uzņēmējdarbības niansēm un citām aktualitātēm darba tirgū.

Pasākums „Ātro randiņu maratons ar uzņēmējiem”
29. septembrī viesnīcā „Latgola” notika pasākums „Ātro randiņu maratons Latgalē”, kuru organizēja VIAA un Vācijas – Baltijas Tirdzniecības kamera. Pasākumā piedalījās uzņēmēji no sekojošām organizācijām: Hotel „Latgola”, „Funny Land”, NVO „D-JUNO” „ZIGLER”, „Latgales Maiznieks”, „Urbanfood”, „Silene Resort & SPA”, „Biznesa inkubators”, „Čili Pica”, kā arī skolēni no Daugavpils izglītības iestādēm (t.sk.arī Saskaņas pamatskolas 9.klašu skolēni).
Visi skolēni tika dalīti grupās, un katrai grupai noteiktā laika posmā bija iespēja uzdot jautājumus uzņēmējiem par viņu darba ikdienu, uzņēmuma tapšanas procesu un citām svarīgām niansēm. Uzņēmēji labprāt atbildēja uz skolēnu uzdotajiem jautājumiem un informēja par to, kā jaunieši var palīdzēt attīstīt šo biznesu.
Skolēni atzina šo pasākumu par vērtīgu, jo viņi ne tikai uzzināja par uzņēmuma tapšanas procesu, bet arī guva vērtīgus kontaktus un idejas par savu nākotnes profesiju.

Karjeras nedēļas atklāšanas pasākums Zinoo centrā „Izglītība manai attīstībai”
16.oktobrī Daugavpils zinātkāres centrā „Zinoo” tika rīkots Karjeras nedēļas atklāšanas pasākums, kurā pulcējās Daugavpils skolu audzēkņi (t.sk.arī no Saskaņas pamatskolas) un īpašie viesi: Marta Folkmane (MIGLA boards&WANDER dizainere), Jana Skrivļa-Čevere, Dagnija Dudarjonoka un Gunta Nagle (grāmatas „Linejis” autores), Žans Zinkevičs (LAPSA MEDIA vadītājs). Īpašie viesi LAVKAs - sarunu cikla uz soliņa - laikā dalījās savā darba pieredzē ar pasākuma dalībniekiem un atbildēja uz publikai aktuāliem jautājumiem.

Pasākums „Ielūkojies sevī un profesijās!”
19.oktobrī Daugavpils Saskaņas pamatskolā pulcējās trīs skolu (no Saskaņas un Vienības pamatskolām un 12.vidusskolas) 8.klašu skolēni, lai iesaistītos Karjeras nedēļai veltītajā pasākumā. Skolēniem tika piedāvāts darboties grupās kopā ar citu skolu pārstāvjiem, lai varētu kopīgi izvērtēt profesiju izvēles principus un dalīties ar viedokļiem par to, vai ir lietderīga un patiesa horoskopos sniegtā informācija par karjeras izvēli. Skolēni guva informāciju par interneta resursiem, kur var izpētīt profesiju aprakstus un dažādu informāciju par veiksmīgas karjeras veidošanas principiem. Pasākuma laikā skolēni ieguva vērtīgas idejas savas karjeras veidošanā un paplašināja jaunu paziņu loku no citām skolām. Pasākuma nobeigumā katra klase saņēma pateicības balvas par piedalīšanos pasākumā.

Karjeras noslēguma pasākums Marka Rotko mākslas centrā
20. oktobrī Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā norisinājās Karjeras nedēļas noslēguma pasākums, kurā piedalījās Daugavpils skolu audzēkņi, t.sk. arī no Saskaņas pamatskolas. Tikšanās laikā ar īpašiem viesiem- retro, specifisko profesiju pārstāvjiem, skolēniem bija iespēja uzzināt šo profesijas pārstāvju darbības specifiku, informāciju par izglītības iespējām un izaicinājumiem darba tirgū. Daugavpils teātra aktiera meistarklases laikā skolēni varēja apgūt veiksmīgas uzstāšanās un skatuves runas pamatus, kā arī jautri pavadīt laiku kopā ar saviem vienaudžiem.

Pasākums „Nākotnes profesijas IKT jomā”
22. novembrī Daugavpils centra vidusskolā pulcējās skolēni no Saskaņas pamatskolas un citām pilsētas skolām, lai pasākumā “Nākotnes profesijas IKT jomā” uzzinātu par karjeras un studiju iespējām IKT jomā.
Interaktīvā zinātnes centra “Kurzemes Democentrs” piedāvāto ekspozīciju apskates un izmēģinājumu laikā skolēniem bija iespēja labāk izprast IKT nozares speciālista profesiju, pastiprināt interesi par inženierzinātnēm un aizdomāties par savu turpmāko profesiju. Skolēni tika aicināti piedalīties radošajā darbnīcā “Kodu pavēlnieks”, kur, kopīgi spēlējot spēli, varēja izprast programmēšanas kodu veidošanas principu un, atbildot uz spēles jautājumiem, labāk izzināt IT jomu.
Skolēni pozitīvi novērtēja to, ka praktiskās darbošanās laikā viņi pilnveidoja savas zināšanas par IKT jomu un to, ka “Kurzemes Democentra” pārstāvju veikumi iedvesmoja skolēnus tiekties īstenot savus mērķus.

5.b klases tikšanās ar rakstnieci R.Usačovu
24. novembrī Saskaņas pamatskolu jau kārtējo reizi apciemoja skolēnu iecienītā pasaku grāmatu autore, rakstniece R.Usačova, lai dalītos savā profesionālajā pieredzē un veicinātu bērnu interesi ne tikai par rakstnieka profesiju, bet arī par grāmatu lasīšanu un literatūru kopumā.
Šoreiz tikšanās notika ar 5.b klases skolēniem.
Pasākuma sākumā tika demonstrēta prezentācija par rakstnieka un tai radniecīgām profesijām, kuras laikā skolēniem bija iespēja paplašināt profesiju pasaules redzesloku. Pēc teorētiskās ievaddaļas R.Usačovas kundze aizrautīgi prezentēja savas pasaku grāmatas, kā arī stāstīja par rakstnieka profesijas ikdienu un būtiskākām niansēm. Viņas karjeras stāsts mijās ar brīžiem sūro, brīžiem priecīgo personīgās dzīves stāstu, kas mudināja skolēnus uzdot daudzveidīgos jautājumus.
R.Usačovas profesionālā karjera ir veiksmīga cilvēka piemērs, kas motivē skolēnus izvirzīt dzīves mērķus un tiekties līdz to īstenošanai, pārvarot slinkumu un citus šķēršļus. Pasākuma noslēgumā skolēni sirsnīgi izteica pateicības vārdus rakstniecei.

Pasākums „Profesiju meistardarbnīcas. Profesija kā svētki”
15. decembrī mācību centrā „Fibra” tika rīkotas profesiju meistardarbnīcas „Profesijas kā svētki”, kurā piedalījās arī skolēni no Saskaņas pamatskolas.
Klausoties jomas profesionāļu stāstījumu, skolēni varēja labāk izprast un izzināt stilista un vizāžista profesionālo ikdienu. Uzdodot jautājumus, varēja ne tikai uzzināt par profesijas priekšrocībām un trūkumiem, bet arī gūt praktiskus padomus sava ārējā izskata pilnveidošanai. Pasākuma gaitā skolēni veidoja kolāžas, kur attēloja pašu izdomātos apģērbus. Profesionālais stilists komentēja katra skolēna radošo darbu, atzīmējot katra darba pozitīvos aspektus.
Skolēni jutās gandarīti par paveiktiem radošiem darbiem un labprāt uztvēra profesionāļu sniegto informāciju.

Pedagogs karjeras konsultants Liāna Odiņeca

Jaunumi

MŪSU ZIŅAS