Ceturdiena, 2024.gada 18.aprīlis
Vārda dienu svin: Laura, Jadviga

Navigācija

SKOLAS JAUNUMI

„Es esmu tik kareivis…” tematiska ekskursija Daugavpils cietoksnī
07.11.2016
Iestājoties novembrim un tuvojoties valsts svētkiem, Daugavpils Saskaņas pamatskolas 8.a klase skolēni 3. novembrī apmeklēja Daugavpils cietoksnī tematisko ekskursiju, kas veltīta Latvijas starpkaru posmam (1920.-1940.g.) cietoksnī.

„Es esmu tik kareivis, kuram liktens tik bargs,
Ņem rozi par zemi un spraud sev pie krūts.
Tev pieder tā roze, kas smaržo un zied.
Man pieder tā lode, kas svilpdama dzied.”
Daugavpils garnizona virssardzē
Sardznīcā 19/VII/31.g.


Tā kādreiz rakstīja V. Cīrulis, kurš 1930. gadu sākumā dienēja Daugavpils cietoksnī, 12. Bauskas kājnieku pulkā.

1920.-1940.g. - tas ir laiks, kad cietoksnī dienēja 4. Zemgales divīzija, kuras sastāvā bija trīs kājnieku pulki (10. Aizputes, 11. Dobeles un 12. Bauskas), kā arī Artilērijas pulks. Tas ir cietokšņa vēstures posms, kas nereti tiek nobīdīts otrajā plānā, un visbiežāk par to interesējas tieši tie, kuru tuvinieki kādreiz dienējuši cietoksnī. Taču diezgan maz cilvēku zina, ka tas ir bijis sabiedriski ļoti aktīvs laiks: lieli pasākumi, prezidentu viesošanās, koncerti baznīcā un citas interesantas aktivitātes.

Ekskursijas vadītāja Jolanta sniedza bērniem ieskatu 4. Zemgales divīzijas vēsturē, stāstīja par Latvijas armijas atrašanās laiku cietoksnī, bija iespēja izstaigāt nozīmīgās Latvijas armijas pulcēšanās un piemiņas vietas, uzzināt daudzus citus interesantus un mazāk zināmus vēsturiskus faktus.

Paldies, ekskursijas vadītājai Jolantai par interesantu, aizraujošu un izzinošu stāstījumu.


Sagatavoja – L.Ratkeviča 8.a klases audzinātāja

Jaunumi

MŪSU ZIŅAS