Ceturdiena, 2024.gada 18.aprīlis
Vārda dienu svin: Laura, Jadviga

Navigācija

SKOLAS JAUNUMI

Energoefektīva eko māja
31.05.2021
Mūsdienās mēs arvien biežāk dzirdam no apkārtējiem par klimata izmaiņām un par katra iedzīvotāja ieradumiem, kas ietekmē tās izmaiņas.
Šī problēma kā aktuāla pasaules līmeņa problēma tika oficiālā līmenī atzīta 1979. gadā Ženēvā notikušajā pirmajā vispasaules klimata mainības konferencē. Ir skaidri zināms, ka klimata izmaiņas pilnībā novērst nav iespējams, bet mums ir jāspēj ierobežot klimata izmaiņu apjomu. Viens no faktoriem, kas spēj samazināt to, ir energoefektīvo eko māju plaša izmantošana.
Erasmus+ projekta ietvaros “Izglītojamo 21.gs.prasmes ANO sociālo mērķu attīstības kontekstā” Daugavpils Saskaņas pamatskolā notika nodarbības “Energoefektīva eko māja” aprobācija.
Nodarbības mērķis bija:
1. Palīdzēt skolēniem saprast, ka elektroenerģijas, dabas resursu taupīšana un saglabāšana ir nepieciešama mūsu nākotnei.
2. Veidot izpratni par vienkāršiem pasākumiem elektroenerģijas un dabas resursu patēriņa samazināšanai, elektroierīču izmantošanas izmaksām.
3. Izzināt māju celtniecībā izmantojamos materiālus no ķīmisko, estētisko un videi draudzīgo īpašību viedokļa.
Vairums cilvēki iedomājas, ka eko māja ir vienas ģimenes māja, bieži vien tas tā arī ir, taču tā var būt arī daudzdzīvokļu māja. Līdz ar to nodarbības sākumā skolēni tika iepazīstināti ar terminu skaidrojumiem, lai rastos skaidrāks priekšstats par to, kas ir eko māja un kas ir energoefektīva māja. Nodarbības laikā, strādājot grupās, skolēni diskutēja par eko mājas un energoefektīvas mājas priekšrocībām un trūkumiem, izveidoja instrukciju dabas resursu patēriņa mazināšanai, uzzināja, kādi materiāli jāizmanto eko mājas celtniecībā, kas ir elektroierīču energomarķējums un kādas izmaiņas energomarķējumos stājas spēkā 2021. gadā.
Nodarbības noslēgumā skolēni ir nonākuši līdz secinājumam, ka katram ir iespējams izvēlēties, cik efektīva būs viņa māja siltumenerģijas un elektroenerģijas patēriņa ziņā, kas būtiski ietekmē dabas resursu patēriņu un klimata izmaiņas.
Jaunumi

MŪSU ZIŅAS