Sestdiena, 2024.gada 27.aprīlis
Vārda dienu svin: Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Navigācija

SKOLAS JAUNUMI

Pilsēta pie upes
04.01.2021
Pirmo pusgadu šajā mācību gadā 8. – 9. klases beidza attālināti, aktīvi izmantojot stundas tiešsaistē. Kad semestra beigās bija jūtams sagurums un gribējās kliedēt valdošo decembra tumsu, skolēnus gaidīja pārsteigums, kas tika organizēts iniciatīvas „Latvijas skolas soma” ietvaros. Visinteresantākais bija, ka arī tas notika attālināti.

8. – 9. klašu skolēniem bija dota unikāla iespēja noskatīties režisora Viestura Kairiša filmu „Piļsāta pi upis”, kas uzņemta Latgalē pēc Gunara Janovska romāna „Pilsēta pie upes” motīviem un kuras pirmizrāde notika 2020. gada 17. janvārī. Pie tam mūsu skolā strādā vizuālās mākslas skolotāja Una Gura, kas aktīvi piedalījās šīs filmas tapšanā.
Lai labāk saprastu filmā atveidotos smagus notikumus latviešu tautas dzīvē 20. gs. 30. gados un 40. gadu pirmajā pusē mazpilsētā Katrīnpilī, skolotāja Marija tiešsaistē zoom stundā iepazīstināja ar Gunara Janovska biogrāfiju, bet Una Gura skolēniem atklāja filmēšanas grupas darbu aizkulisēs, ko skatītājs neredz un pat nevar iedomāties. Interesanti bija ielūkoties plašajā aktieru tērpu garderobē, uzzināt, kā tērpi tiek šūti, pielaikoti un glabāti. Bez šaubām, visus interesēja, kā un kādos apstākļos notiek filmas uzņemšana. Tā kā Una tēloja viena no galvenajiem varoņiem Bernšteina, ebreju veikalnieka, sievu, viņa sīki varēja pastāstīt, kur un kādos apstākļos notika filmēšana, kādas grūtības bija aktieriem un kādas attiecības bija starp viņiem.
Pēc šādas informācijas skolēniem bija vieglāk iedziļināties filmā „Pilsēta pie upes” attēlotajos vēsturiskajos notikumos, saprast varoņu rīcību un attiecības. Par to liecina sarunas ar skolēniem pēc filmas noskatīšanās un viņu rakstiskās atbildes, vērtējot un analizējot redzēto.
Visi atzina, ka pēc šīs filmas noskatīšanās uzzināja vairāk par vēsturiskajiem notikumiem Latvijā 30. – 40. gados un cilvēku dzīvi tajā laikā. Visiem patika operatora darbs, mūzikas izmantojums filmā, dabas ainavas un pilsēta, kurā norisinājās notikumi. Skolēni atzinīgi novērtēja arī aktieru augsto meistarību, viņiem bija neparasti dzirdēt latviešu, krievu, latgaliešu un vācu valodu šajā filmā, kas to, pēc viņu domām, padarīja vēl reālistiskāku un daudzveidīgāku. Pozitīvi tika vērtēts arī filmas galvenais varonis Ansis, jo viņš bija godīgs, gudrs, asprātīgs, ļoti mīlēja savu ģimeni.
Skolēni secina, ka šī filma kā mākslas darbs spēja viņus pārnest citā laikā un vietā un novērot, kā viss risinājās un ka viņi negribētu piedzīvot tās briesmas, kas bija parādītas filmā. Viņi ir laimīgi dzīvot 21. gadsimtā, risināt savas problēmas un piepildīt sapņus.
Apkopojumu sagatavoja skolotāja Marija Mičūne
Jaunumi

MŪSU ZIŅAS