Svētdiena, 2024.gada 5.maijs
Vārda dienu svin: Ģederts, Ģirts

Navigācija

SKOLAS JAUNUMI

Projekta “Septiņreiz nomēri, vienreiz nogriez” (“Think Twice When You Type”) nodarbības Slovākijā
07.04.2022
Daugavpils Saskaņas pamatskola no 2020. gada 1.septembra realizē ES mūžizglītības Erasmus + programmas Pamatdarbības Nr.2 (KA2) stratēģisko skolu sadarbības partnerību projektu “Septiņreiz nomēri, vienreiz nogriez” (“Think Twice When You Type”).

Projekta (līguma Nr. 2020-1-SK01-KA229-078318_3) ietvaros no 2022.gada 28.marta līdz 1.aprīlim notika mācību nodarbības Slovākijā (Lučenec) Karman Jozsef School. Projekta nodarbības notika Slovākijas pilsētā Lučenec, ungāru dzejnieka un rakstnieka Karman Jozsef vārdā nosauktajā skolā. Semināra nodarbībās piedalījās pieci Daugavpils Saskaņas pamatskolas skolēni no 8.a un 8.b klases, skolēnus pavadīja un konsultēja projekta koordinatore Daugavpils Saskaņas pamatskolā Tatjana Revina un direktores vietniece izglītības jomā, ķīmijas skolotāja Dace Plociņa. Projekta nodarbībās piedalījās partneri no Slovākijas, Horvātijas, Portugāles, Ungārijas un Turcijas.
Mācību vizītes laikā izglītojamajiem tika piedāvātas darbnīcas un apmācības par tēmu “Esi laimīgs, kiberhuligānis to ienīst”. Pirmajā nodarbību dienā projekta dalībnieki iepazinās ar Slovākijas partneru izglītības iestādi, skolas vadību, skolotājiem un skolēniem, kuri sagaidīja viesus ar sagatavotu koncertprogrammu. Diena bija piesātināta ar mūzikas un deju gaisotni, visiem dalībniekiem bija iespēja iemācīties populāru ungāru dziesmu “Tavaszi szel” un prezentēt savas valsts populāras un iemīļotas dziesmas. Dienas otrajā pusē izglītojamie apguva ritmiskos ungāru deju soļus un vienojās kopīgā dejā.
Mācību otrajā dienā notika vēstures stunda Šomoškas dabas liegumā, kur apskatījām Šomoškas pilsdrupas. Dienas turpinājumā tika organizētas pērļošanas darbnīcas, kur katrs dalībnieks izgatavoja pērļu rotu pēc dotā parauga. Pat neveiklākie dalībnieki paveica uzdevumu un iepriecināja sevi ar pašgatavotu rokassprādzi.
Trešās dienas vēstures stunda notika 150 kilometrus uz ziemeļaustrumiem no Budapeštas, netālu no Slovākijas robežas Ipolitarnocā, kur varēja apskatīt aizvēsturiskos laikus. Šī vieta ir slavena dabas aizsardzības teritorija, kurā ir skatāmas fosīlijas. Vulkāna izvirduma laikā tika iznīcināts paleobiotops un vienlaikus saglabātas tā bagātības zem izvirduma iežiem. Dienas turpinājumā apskatījām UNESCO mantojuma ciematu “Holloko”, kurā ir saglabātas lauku dzīves iezīmes.
Ceturtā diena iesākās ar Betliāras muzeja apmeklējumu, kas ir valsts nozīmes kultūras piemineklis – bijušajā Andrāsu dzimtas medību muižā , kas atrodas plašā un romantiskā Betliāras parkā. Muzeja eksponāti nāk no Andrassy ģimenes muižas un kolekcijām. Kolekcijās varējām vērot mēbeļu, sadzīves lietu paraugus un ļoti plašu bibliotēku,
Pēdējā projekta aktivitāšu dienā dalībnieki iepazina Lučenec pilsētu. Iepazinās ar pilsētas vēsturiski nozīmīgām vietām- Rātsnamu, pastaigājās pa pilsētas parku, apmeklēja 1924.gadā celto sinagogu, kas pirms Otrā pasaules kara apkalpoja lielu ebreju iedzīvotāju skaitu. Sinagoga tika atjaunota 2016.gadā.
Iespaidu pārbagāto dienu noslēgumā katrs dalībnieks svinīgajā pasākumā saņēma sertifikātus par piedalīšanos projektā.
Nodarbības Slovākijā sniedza skolēniem neatkārtojamu pieredzi nacionālo tradīciju iepazīšanā, savstarpējā komunikācijā ar citu valstu skolēniem, deva vienreizēju iespēju iepazīt divu valstu Slovākijas un Ungārijas ģeogrāfiskās īpatnības. Kā galveno ieguvumu no šī projekta aktivitātēm ir jāmin internacionālo vidi dažādu kultūru atšķirību novērtēšanai un pieņemšanai, radošās darbnīcas un kultūrvēsturiskā mantojuma iepazīšana.

Jaunumi

MŪSU ZIŅAS