Piektdiena, 2024.gada 29.marts
Vārda dienu svin: Aldonis, Agija

Navigācija

SKOLAS JAUNUMI

“Zelta Ziemassvētki” sākumskolā
04.01.2021
Notikumiem bagātā un izaicinājumu pilnā 2020.gada nogalē Daugavpils Saskaņas pamatskolas 1.-4.klases saņēma skaistu dāvanu – iespēju noskatīties Latvijā radītās multfilmas iniciatīvas “Latvijas skolas soma” ietvaros.

Gaidot multfilmu demonstrējumu, 1.a klases skolēni iepazinās ar Margaritas Stārastes grāmatu “Ziemas pasaka”. Skolēni izlasīja pasaku "Kraukšķītis", veidoja domu karti. Pēc multfilmas noskatīšanās tika izveidota kopējā domu karte par pasaku un mulfilmu. Tā bija liela pieredze salīdzināt grāmatu un multfilmu. Skolēni secināja, ka gan lasīt, gan skatīties ir tikpat interesanti un aizraujoši.
Pirmā pusgada pēdējā mācību dienā 1.a klases skolēnus gaidīja skolas kino teātris ar popkornu. Katram skolēnam bija iespēja uzzīmēt mīļāko multfilmas varoni.
1.b klases skolēni gāja rotaļās un sadarbībā ar mūzikas skolotāju dziedāja svētku dziesmas, iepazina svētku tradīcijas. Skolēni ar lielu interesi noskatījās animācijas filmas, smējās un priecājās. Īpaši skolēniem patika multiplikācijas ar Avārijas brigādes varoņiem. Multfilmas iedvesmoja skolēnus uz “Draudzības virtenes” radīšanu, ar ko skolēni arī izrotāja savas klases eglītes. 1.b klase izsaka lielu pateicību par Ziemassvētku noskaņojumu!
Pirms mulfilmu cikla noskatīšanās 1.c klases skolēni iepazina Imanta Ziedoņa “Balto pasaku” un Margaritas Stārastes “Ziemas pasaku”, kurā darbojas arī mulfilmā sastaptais Kraukšķītis. Skolēni iepazina Ziemassvētku svinēšanas tradīcijas, dalījās pieredzē par svētku svinēšanu savās ģimenēs. Sarunas laikā skolēni nonāca pie secinājuma, ka ļoti svarīgi ir dalīties ar savas sirds siltumu un mīļumu ar savu ģimeni. To, ka ģimene ir katra cilvēka atbalsts, apliecināja arī redzētās multfilmas “Māsa un brālis” varoņi – kopā var pārvarēt jebkādas grūtības.
Tas arī iedvesmoja pirmklasniekus pašu rokām izgatavot un parakstīt apsveikumus savām ģimenēm, pasakoties par visu un novēlot priecīgus svētkus.
2.a klasē pirms Latvijas Skolas somas pasākuma - multfilmu cikla "Zelta Ziemassvētki" - notika diskusija un pārdomu stunda "Labo vērtību izzināšana sevī un ieklausīšanās citos". Izglītojamie sprieda, kuras ir visvērtīgākās dāvanas Ziemassvētkos. Vai tās ir mantas, spēles vai dāvātā mīlestība, izpalīdzība un atbalsts citiem cilvēkiem? Domāja, kuras katram ir labākās īpašības. Stāstīja saviem klasesbiedriem par izdarītajiem labajiem darbiem decembra mēnesī. Prieks, ka katrs skolēns var nosaukt vismaz vienu labu izdarītu darbiņu. Darbiņi bija dažādi - palīdzēju klasesbiedram, palīdzēju mammai mazgāt traukus, mazajam brālim izstāstīju pasaku, atnesu malku un daudz citu mazu, bet sirsnīgi padarītu darbiņu. 18.decembrī skolēni noskatījās multfilmu ciklu. Pēc multfilmu cikla spriedām, kādas vērtības ir ieraudzītas, sadzirdētas šajās multfilmās. Apbrīnojami, ka skolēni saskatīja un saklausīja draudzību, žēlsirdību, atbalstu un mīlestību, prieku, laimi. Skolēni atzina, ka multfilmas var skatīties ar prieku un iedomāties, kā es rīkotos, ja būtu varoņa vietā.
Pirms pasākuma 2.b klases bērni tika iepazīstināti ar multfilmu veidiem: animācijas filmas, aplikāciju filmas un telpiskās lelles (no Avārijas brigādes).
Pēc pasākuma skolēni apsprieda katras multfilmas galveno jēgu, izteica savas domas un kādu pamācību ir ieguvuši. Beigās katrs bērns zīmēja savu mīļāko fragmentu.
2. b klase ļoti pateicas iniciatīvai " Latvijas skolas soma" par radīto burvīgo Ziemassvētku noskaņu.
Gatavojoties “Zelta Ziemassvētkiem”, 3.a klase lasīja un mācījās no galvas Ziemassvētku dzejoļus, sprieda par svētku brīnumu un pat sarakstīja paši savu pasaku grāmatu. Multfilmu cikls iedvesmoja 3.a klases skolēnus sarīkot savu talantu šovu, kura laikā rādīja dažādus priekšnesums, radot ar to palīdzību svētku sajūtu sev un citiem.
3.b klasei ļoti patika multfilma par Kraukšķīti. Multfilma bija jautra un smieklīga. Rāda pozitīvas emocijas. Filma ir saistīta ar Ziemassvētkiem un Jauno gadu. Mājās bērni arī cep piparkūkas, gatavo dāvanas, rotā egli, brauc ciemos, iet uz mežu. Bērniem patīk pikoties, celt sniegavīrus. Pēc filmiņu noskatīšanās skolēni radīja savas klases “Labo darbu eglīti”.
Pirms multfilmas ''Zelta Ziemassvētki skatīšanās 4.a klases skolēni sadalījās grupās, vienojās par konkrētu atbildi uz jautājumu ''Kas ir Zelta Ziemassvētki?'' un tad izteica viedokli par to, ar ko viņiem saistās vārdu salikums ''Zelta Ziemassvētki.'' Pēc tam skolēni individuāli izteica minējumus par multfilmu sižetiem.
Pēc ''Zelta Ziemassvētku noskatīšanās'' notika minējumu un redzētā salīdzinājums. Skolēni individuāli izteica viedokli par multfilmu.
Skolēnu atsauksmes bija pozitīvas. Skolēniem patika sižets un multfilmu varoņu izskats. Visvairāk skolēniem patika ''Baltā pasaka'' Kopumā 4.a klases skolēni ļoti pozitīvi novērtēja ''Zelta Ziemassvētkus'', jo šajā multfilmu izlasē tika atspoguļotas vērtības, kuras kļūst sevišķi aktuālas Ziemassvētku laikā.
4.b klasē notika klases stunda “Adventes laiks”, kuras laikā skolēni padziļināja savas zināšanas par Ziemassvētku svinēšanas tradīcijām gan Latvijā, gan citviet pasaulē. Noskatoties animācijas filmas, skolēni pārrunāja gūtās atziņas, beigās uzzīmēja tās multfilmas varoni, kurš atstāja vislielāko iespaidu.

Apkopojumu sagatavoja sākumskolas skolotāja Inesa Leontjeva

Jaunumi

MŪSU ZIŅAS