Piektdiena, 2024.gada 19.aprīlis
Vārda dienu svin: Vēsma, Fanija

Navigācija

SKOLAS JAUNUMI

Maija svētki
28.04.2020
1.maijs Satversmes Sapulces sasaukšanas diena.
1. maijs Latvijā ir Latvijas Republikas Satversmes sapulces sasaukšanas diena. 1920.gada 1.maijā uz savu pirmo sēdi sanāca pirmais Latvijas tautas vēlētais parlaments - Satversmes Sapulce. Tās galvenais uzdevums bija izstrādāt un pieņemt Latvijas Republikas pamatlikumu - Satversmi, likumdošanas ceļā nostiprināt agrāro reformu, valsts simbolus un to lietošanu, veicināt Latvijas Republikas starptautisko atzīšanu, sagatavot Pirmās Saeimas vēlēšanas, kā arī veikt citus  Latvijas valstiskuma nostiprināšanas uzdevumus.
1.maijs – Darba svētki
Darba svētku jeb starptautiskās strādnieku solidaritātes dienas pirmsākumi meklējami Amerikas Savienotajās Valstīs 1886. gadā. Čikāgā vietējo strādnieku organizācijas pulcējās vienā no pilsētas laukumiem, lai prasītu varas iestādēm pieņemt likumu par astoņu stundu darba dienu, taču demonstrācija pārauga nemieros un sadursmēs ar policiju, bija bojā gājušie. Mūsdienās Lielākā daļa Eiropas piemin 1. maiju tieši kā Darba svētkus, bet ASV 1. maijs tiek saukts par Lojalitātes dienu, atvēlot darba svētkiem septembri.
4.maijs – Latvijas neatkarības atjaunošanas diena.
2020. gadā aprit 30 gadi kopš 1990. gada 4. maijā demokrātiskās vēlēšanās ievēlētā LPSR Augstākā padome, paužot tautas gribu, pieņem deklarāciju "Par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu". Tādējādi tiek atjaunota Latvijas Republika.
Baltā galdauta svētki ir tradīcija, veids kā svinēt Latvijas otro dzimšanas dienu, pieminot 1990.gada 4.maiju.
Šogad, Ārkārtējās situācijas dēļ svētki būs atšķirīgi, mēs netiksimies klātienē pasākumos un nesvinēsim plašā draugu un tuvinieku lokā, bet mums ir iespēja pašiem mājās radīt īpašu svētku noskaņu: pētīt materiālus par vēstures notikumiem, skatīties Latvijas filmas, celt godā Latvijas karogu, klāt balto galdautu un sagatavot svētku pusdienas, radīt svētku sveicienu logā, piezvanīt un apsveikt radus, apsveikt tuvus cilvēkus ar īpašu pastkarti, pārskatīt dzimtas foto un parunāties par Atmodas laika notikumiem.
Vairāk informācijas par Atmodas laika vēstures notikumiem www.lv100.lv
Jaunumi

MŪSU ZIŅAS