Ceturdiena, 2024.gada 28.marts
Vārda dienu svin: Gunta, Ginta, Gunda

Navigācija

SKOLAS JAUNUMI

1991.gada barikāžu aizstāvju atceres 25.gadadiena
27.01.2016
20. janvārī Daugavpils Saskaņas pamatskolā notika radiopārraide par barikāžu aizstāvju atceres dienu. Šajās dienās Latvijā ar dažādiem pasākumiem atceramies 1991. gada janvāra barikādes.
Šie 25 gadus senie notikumi tiek vērtēti kā pagrieziena punkts un svarīgs tautas gribas izpausmes brīdis, jo cilvēki apliecināja, ka ir apņēmības pilni sargāt Latvijas neatkarību. Toreiz, 13 janvāra rītā, pēc PSRS karaspēka uzbrukuma Viļņas Televīzijas torņa aizstāvjiem, Latvijas Tautas frontes vadītāji Dainis Īvāns un Romualds Ražuks aicināja Latvijas iedzīvotājus pulcēties Doma laukumā. Sarīkotajā manifestācijā Daugavmalā sapulcējās ap 500 000 cilvēku, lai izteiktu atbalstu lietuviešiem un turpinātu valsts neatkarības atjaunošanas ceļu. Latvieši sāka spontāni veidot barikādes Vecrīgas ielās un pie Latvijai svarīgiem objektiem. Nākamajās dienās OMON kaujinieki uzbruka barikāžu aizstāvjiem, sāka dedzināt un apšaudīt automašīnas. 20. janvāra vakars, kad notika uzbrukums Iekšlietu ministrijas ēkā, prasīja 5 upurus. Turpinājās barikāžu celšana, pretošanās un OMON uzbrukumi.

Notikumi Rīgā tika atspoguļoti arī citur pasaulē, tāpēc padomju varai nācās atkāpties! Aizsardzības pasākumu rezultātā 1991. gada septembrī bija panākta vienošana par Krievijas Federācijas karaspēka izvešanu! Tiek lēsts, ka kopumā barikādēs varēja atrasties apmēram 50-60 tūkstoši cilvēku. Latvija atkal no jauna bija izcīnījusi savu neatkarību.

Arī šodien Latvijas iedzīvotājiem būtu jāpiemīt barikāžu vienotībai un jātic tik ļoti kā ticēja cilvēki toreiz, ka mūsu tauta spēs saglabāt brīvību! Uz priekšu ar Latvijas karogu par Latvijas nākotni!

Saskaņas pamatskolas skolēni piedalījās pilsētas organizētajos pasākumos Daugavpils Vienības laukumā un svinīgajā pasākumā Latviešu kultūras centrā, kur skolēni uzstājās, skaitot dzejoli, kas atspoguļo 20.janvāra notikumus.

Janvāra naktīs, kad nevaru aizmigt
Kūp atmiņu ugunskuri,
Tu, dvēsele, tūkstoš valgiem
Vēl laikmeta griežos turi.

Rakstu sagatavoja
vēstures un sociālo zinību skolotāja N.Dektereva,
direktores vietniece audz.jomā D.Plociņa

Jaunumi

MŪSU ZIŅAS