Otrdiena, 2024.gada 19.marts
Vārda dienu svin: Jāzeps

Navigācija

SKOLAS JAUNUMI

Marko Rotko mākslas centrs
08.06.2019
Mūsu skolā mācību gada pēdējā nedēļa ir īpaši gaidīta, jo tā ir projektu nedēļa, kad jau pēc tik ilgstošām mācību stundām beidzot var ļauties radošai fantāzijai, izdomai, redzēt un saprast kaut ko nezināmu un interesantu.

Tāda iespēja bija dota 6. – 8. klašu skolēniem iniciatīvas „Latvijas skolas soma” ietvaros apmeklēt Daugavpils Marko Rotko mākslas centru.
Nodarbības pirmajā daļā skolēni uzzināja par 1903. gadā Daugavpilī dzimušā un pasaules slavu ieguvušā gleznotāja Marko Rotko, īstajā vārdā Markusa Rotkoviča, dzīves un daiļrades spilgtākajām lappusēm. Viņš sasniedza maksimāli iespējamo neatkarīgi no savas izcelsmes un sociālā statusa, kļūstot par redzamāko abstraktā ekspresionisma pārstāvi un mākslas vēstures neatņemamu sastāvdaļu. Viņš apliecināja „ amerikāņu sapņa” īstenošanas iespēju, jo kopš 1913. gada dzīvoja ASV.
Aplūkojot Marko Rotko gleznas un noklausoties gida stāstījumu, interesanti bija redzēt un uzzināt gleznotāja eksperimentus, atklājumus un atradumus, gleznojot gan uz audekla, gan uz papīra un savos darbos risinot virkni tematisku un tehnisku jautājumu.
Šajā nodarbībā skolēni izzināja, kā gleznotāja tēli dažādos laika posmos soli pa solim transformējās visdažādākajās formās un visbeidzot pārvērtās klasiskās krāsu joslās. Un galvenais – visi saprata, kāda ir Marko Rotko gleznu pati būtiskākā un vērtīgākā iezīme. Marko Rotko ģenialitāte ir, ka viņš savās gleznās ar krāsām radīja vizuālu pārdzīvojumu, ko katrs var saprast dažādi vai arī nesaprast. Tas ir atkarīgs no katra cilvēka spējas emocionāli uztvert apkārtējo pasauli.
Nodarbības otrajā daļā skolēniem bija iespēja, darbojoties ar krāsām, pašiem radīt savu mākslas darbu. Tas, protams, visiem patika.
Tādā veidā skolēniem bija iespēja vairāk uzzināt par sava novadnieka, gleznotāja Marko Rotko, dzīvi un devumu mākslas attīstībā.

Jaunumi

MŪSU ZIŅAS