Ceturdiena, 2024.gada 25.aprīlis
Vārda dienu svin: Līksma, Bārbala

Navigācija

SKOLAS JAUNUMI

Izgaismosim Latviju!
26.11.2018
14.novembrī 1.a un 1.b klašu skolēni piedalījās pasākumā “Izgaismosim Latviju!” iniciatīvas “Latvijas skolas soma” ietvaros. Pasākuma laikā skolēni kopā ar Vaboles zemnieku saimniecības pārstāvi Vari Vilcānu lēja sveces no bišu vaska, paši izvēloties formu.

Mācību pasākums sastāvēja no divām daļām. Pirmā daļa – diskusija par sveču izmantošanu, drošības instrukcijām ar uguni, to ražošanas iespējām Latvijā. Apskatīja arī cita veida materiālus, no kā iespējams gatavot sveces – parafīnu, gēlu, sojas, palmu, rapšu eļļu. Liels pārsteigums bija, ka sveces var aromatizēt ar ēteriskajām eļļām un dekorēt ar kaltētiem augiem. Otrā daļa – praktiskā nodarbība, kuras laikā skolēni praktiski pagatavoja dažāda veida sveces no dabīgā bišu vaska. Bērniem bija interesanti uzzināt gan teorētiskus, gan praktiskus padomus: piemēram, kā labāk nostiprināt dakti un izvairīties no vaska noplūdes formā. Katrs skolēns varēja izvēlēties savai svecītei interesantu formu – dažādu dzīvnieku vai putnu figūriņas, rožu pušķi.
Sveču liešana ir ne tikai interesants veids, kā pavadīt brīvo laiku, bet arī lieliska pašgatavota dāvana citiem un prieks pašam par labi padarītu darbu.
Skolēni ļoti lepojās ar saviem darbiņiem, katrs sev līdzi uz mājām aiznesa daļiņu kopīgās gaismas, kas izgaismos Latviju šajos nozīmīgajos svētkos! Iegūtās zināšanas un praktiskā pieredze noteikti noderēs nākotnē.

Tā gaisma, ko izstaro svece,
Tas gaišums, kas liesmiņā plīvo,
Izplēn, pazūd un gaist.
Bet gaisma, kas cilvēkā dzīvo
Un siltums, ko izstaro sirds –
Tas nezūd. Tas paliek.
(I.Egle)

Jaunumi

MŪSU ZIŅAS