Piektdiena, 2024.gada 29.marts
Vārda dienu svin: Aldonis, Agija

Navigācija

SKOLAS JAUNUMI

Iniciatīvas “Latvijas skolas soma” mācību brauciens uz Līvāniem
22.10.2018
2018.gada 16.oktobrī Daugavpils Saskaņas pamatskolas 3.a un 3.b klašu skolēni devās mācību braucienā uz Latgales mākslas un amatniecības centru, Stikla pūšanas darbnīcu, Nīcgales lielo akmeni iniciatīvas “Latgales Skolas soma” ietvaros.

Amatnieku nodaļā skolēni iepazinās ar garāko austo jostu Latvijā, kura ir 94 metrus gara. Izpētīja senos latviešu darbarīkus, iepazinās ar senajiem amatiem - kurpnieks, kalējs, adītājas, šuvējas. Uzskatāmi muzejā tika atspoguļots - kā no mazas lina sēkliņas var nonākt līdz kreklam. Soli pa solim audzējot, novācot un apstrādājot linus, mēs varam iegūt linu diegu. No linu auduma var šūt kreklus, bikses, palagus, galdautus. Rokdarbu darbnīcā, katrs bērns patstāvīgi izveidoja dzijas saulīti.
Stikla pūšanas darbnīcā skolēni iepazinās ar profesiju stikla pūtējs, un kā no stikla masas var pagatavot dažādas skaistas, oriģinālas stikla lietas, traukus, dekorus. Skolēnus pārsteidza mūsdienu modernās iekārtas - krāsnis, kurās tika karsēts stikls, instrumentu daudzveidība, un dzesējamais ledusskapis. Stikla muzeja nodaļā iepazināmies ar Līvānu stikla fabrikas vēsturi un stikla izstrādājumiem, kuri bija populāri arī citās valstīs.
Atpakaļceļā bija lieliska iespēja apskatīt Nīcgales Lielo akmeni. Skolēni uzzināja, ka akmens garums ir 10,5 metri, platums 10,4 metri, augstums 3,50 metri, apkārtmērs 31,1 metrs.
Ekskursijas noslēgumā skolēni teica pozitīvas atsauksmes par mācību braucienu uz Līvāniem. Bija pārsteigti par Latgales mākslas un amatniecības centra daudzveidību, ieinteresēti vēroja stikla pūtēja darbu un priecājās par skaisto rudens dienu.

Jaunumi

MŪSU ZIŅAS