Ceturdiena, 2024.gada 28.marts
Vārda dienu svin: Gunta, Ginta, Gunda

Navigācija

SKOLAS JAUNUMI

Lielo lasīšanas svētku izskaņā
21.03.2017
Latvijas Nacionālā bibliotēka šogad 11.martā jau 15.reizi rīkoja Lielos lasīšanas svētkus. Pateicoties LR Kultūras ministrijas un Valsts Kultūrkapitāla fonda piešķirtajam finansējumam, lasīšanas veicināšanas programma “Bērnu, jauniešu un vecāku žūrija” ir kļuvusi par ilggadīgu tradīciju. Tajā piedalās tūkstošiem jauno lasītāju aktuālo grāmatu lasīšanā un vērtēšanā. 2016.gadā tie pavisam bijuši 19 969 lasītāji, kuri 712 bibliotēkās iesaistījušies lasīšanas maratonā, kura noslēguma pasākums ir Lielie lasīšanas svētki.
Gadu ilgušais žūrijas darbs noslēdzās ar populārāko bērnu un jauniešu grāmatu autoru, ilustratoru, tulkotāju un izdevēju apbalvošanu Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē, kur piedalījās ap 800 žūrijas eksperti no visiem Latvijas novadiem.
Programmas aizvadītā gada kolekcijā bija iekļautas četrpadsmit dažādu izdevniecību – „Zvaigzne ABC”, „Dienas Grāmata”, „liels un mazs”, „J.L.V.”, „Neputns”, „Lietusdārzs”, „Lauku Avīze”, „Jāņa Rozes apgāds”, „Mansards”, “BaibaBooks”, “Kontinents”, “Omnia mea”, “Egmont Latvija” un “Pētergailis” jaunākās grāmatas. Septiņu izdevniecību devums nokļuva atzītāko grāmatu vidū. Tie ir gan aizraujoši oriģinālliteratūras izdevumi, gan tulkojumi. Vairāku tūkstošu jauno lasītāju visaugstāko novērtējumu saņēmuši gan lasītāju jau iemīļoti rakstnieki – Inese Zandere un Juris Zvirgzdiņš, gan arī debitanti – piemēram, Rasa Bugavičute-Pēce, kura ir radījusi sirsnīgu stāstu par sunīti “Mans vārds ir Klimpa, un man patīk viss”.
“Bērnu, jauniešu un vecāku žūrijas” grāmatu kolekcijā bija zviedru rakstnieku darbi – Astridas Lindgrēnes grāmata “Emīls un Īda no Lennebergas” un Henrika Tamma “Nindzja Timijs un nozagtie smiekli”, kas aizved mūs notikumos, kur valda draudzība un sadarbošanās, kā arī varonīgas komandas uzvara pār ļauno. Mazajiem bērniem patikusi somu rakstnieka Timo Parvela grāmata “Ella un draugi”, kur tēloti jautri pārpratumi skolas vidē.
Daugavpils pilsētas piecu skolu (Daugavpils 9. vidusskolas, Daugavpils Saskaņas pamatskolas, Daugavpils Krievu vidusskolas liceja, J.Pilsudska Daugavpils poļu skolas, Daugavpils Vienības pamatskolas) čaklākajiem lasītājiem ar Daugavpils pilsētas Izglītības Pārvaldes atbalstu biju dota iespēja piedalīties Lielo lasīšanas svētku noslēguma pasākumā un izceļot Nacionālās bibliotēkas visus stāvus.
Paldies visiem par paveikto darbu! Uz tikšanos!


Daugavpils Saskaņas pamatskolas bibliotekāre L.Ratkeviča
Jaunumi

MŪSU ZIŅAS