Sestdiena, 2024.gada 20.aprīlis
Vārda dienu svin: Mirta, Ziedīte

Navigācija

SKOLAS JAUNUMI

14. Daugavpils Zinātnes festivāls
27.09.2019
Padomju militārās vēstures reprezentācija literatūrā: Andras Manfeldes “Virsnieku sievas”.
Daugavpils Universitātē no 24.-26.09.2019. notiek 14.Daugavpils Zinātnes festivāls. Viena no festivāla aktivitātēm 26. septembrī bija Dr.philol.prof. Maijas Burimas lekcija “Padomju militārās vēstures reprezentācija literatūrā: Andras Manfeldes “Virsnieku sievas””, kur piedalījās Daugavpils Saskaņas pamatskolas 9.a klases skolēni.
Profesore M. Burima uzrunāja skolēnus, pievēršot uzmanību terminam “biopolitika”, kādas likumsakarības cilvēks no dabas pārnes uz sabiedrību. Kā vara sakārto cilvēku bioloģiskās vajadzības? Kā politiskais režīms šo procesu uztur, regulē un koordinē? Tā mūsu valsts vēsture attēlota A.Manfeldes grāmata “Virsnieku sievas”.
Lektore runāja par romāna iekļauto “aukstā kara” tematiku, tika skatīts padomju militāro pilsētiņu fenomens Latvijas teritorijā, raksturota militāristu un vietējo iedzīvotāju komunikācija, Liepājas, kā Padomju Savienības robežteritorijas uztvere pilsētas iedzīvotāju vidū, padomju militāristu ģimeņu subkultūra. Skolēni uzzināja daudz interesantu un jaunu lietu par dzīvi Karostas militārajā pilsētiņā.
Grāmatas varoņi caur saviem likteņiem nodot vēstures liecību jaunajiem.
Tā ir mūsu Latvijas valsts vēstures daļa, kas jauniešiem ir jāzina un jāizprot.
Paldies Dr.philol.prof. Maijai Burimai.
Jaunumi

MŪSU ZIŅAS