Piektdiena, 2024.gada 19.aprīlis
Vārda dienu svin: Vēsma, Fanija

Navigācija

SKOLAS JAUNUMI

Radio pārraide par Maija svētkiem
28.04.2018
1. maijs
Satversmes Sapulces sasaukšanas diena.
1. maijs Latvijā Latvijas Republikas Satversmes sapulces sasaukšanas diena. Pirms 98 gadiem - 1920.gada 1.maijā uz savu pirmo sēdi sanāca pirmais Latvijas tautas vēlētais parlaments - Satversmes Sapulce. Tās galvenais uzdevums bija izstrādāt un pieņemt Latvijas Republikas pamatlikumu - Satversmi, likumdošanas ceļā nostiprināt agrāro reformu, valsts simbolus un to lietošanu, veicināt Latvijas Republikas starptautisko atzīšanu, sagatavot Pirmās Saeimas vēlēšanas, kā arī veikt citus Latvijas valstiskuma nostiprināšanas uzdevumus.

4. maijs
Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanas diena.
Ik gadu 4.maijs ir valsts svētku diena — šajā datumā 1990.gadā Latvijas PSR Augstākā Padome pieņēma deklarāciju "Par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu" un pēc gadu desmitiem Padomju Savienības sastāvā Latvija atkal kļuva par brīvu un neatkarīgu valsti. Savukārt 1940.gada 17.jūnijā notikušo PSRS armijas ienākšanu Latvijā deklarācija pasludināja par starptautisku noziegumu, kas vardarbīgi pārtrauca Latvijas valsts eksistenci.

8. maijs
Nacisma sagrāves un Otrā pasaules kara upuru piemiņas diena.
Šī ir diena, kad visā pasaulē tiek pieminēti gan kritušie karavīri, gan mierīgie iedzīvotāji, kuri gāja Otrā pasaules kara laikā. Latvijas liktenis ir bijis skaudrs un sarežģīts, tai tika atņemtas veselas dzimtas un paaudzes, taču tauta, pat postīta un nīdēta, ir spējusi atjaunoties un atdzimt. Miers, savstarpēja cieņa un cilvēku ticība ir Latvijas pamats.

9. maijs
Eiropas Savienības dibināšanas diena.
1950. gada 9. maijā Parīzē Francijas ārlietu ministrs Robērs Šūmans, apzinoties trešā pasaules kara draudus, kas varētu aptvert visu Eiropu, tika aicinātas apvienot savu ogļu un tērauda ražošanu, tādējādi ieliekot "pirmo pamatakmeni Eiropas Savienības izveidē. Tāpēc arī ES valstu un valdību vadītāju augstākā līmeņa sanāksmē Milānā 1985.gadā tika pieņemts lēmums svinēt 9. maiju kā "Eiropas dienu". Katru gadu maijā visā Eiropā, tajā skaitā Latvijā norisinās dažādi informatīvi pasākumi, kuros valsts iestādes, nevalstiskās organizācijas, ES institūcijas, kā arī ES valstu vēstniecības informē par ES un Latvijas dalību tajās, iepazīstina ar aktuālajiem jautājumiem, prezentē kultūru un valodas dažādību ES, Latvijas iedzīvotāju iespējas ES.

9.a klases skolnieks Arturs Ozerskis
Jaunumi

MŪSU ZIŅAS