Ceturdiena, 2024.gada 25.aprīlis
Vārda dienu svin: Līksma, Bārbala

Navigācija

SKOLAS JAUNUMI

Ekoskolu Ziemas forums Babītē
04.03.2018
Vairāk nekā 100 Ekoskolu no 54 Latvijas novadiem 23. un 24. februārī tikās Ekoskolu forumā Babītes vidusskolā, lai sagatavotos vides izglītības aktivitātēm visa gada laikā. Ikgadējas tikšanās Ekoskolu tīkla dalībniekiem ir jau vairāk kā piecus gadus ilga tradīcija.

Forumā piedalījās mūsu Daugavpils Saskaņas pamatskolas 7.a. klases skolnieces Arnita Baltace, Dajana Grigjane un skolotāja Aina Kudiņa.
Foruma laikā dalībnieki apskatīja jautājumus par Latvijas dabas mantojuma saglabāšanu un galvenajiem draudiem tīrai videi. Piemēram, nodarbībās par koku nozīmi tika piedāvāti risinājumi veco koku saglabāšanai skolu pagalmos, bet Pasaules Dabas fonda un Purvu bridēju stāstos varēja iepazīt mazāk zināmās dabas vērtības. Citas apskatītās tēmas – pārtikas ražošanas ietekme uz vidi, pārtikas atkritumu novēršana, labākās stratēģijas, kā samazināt savu plastmasas atkritumu daudzumu un neiekrist pārmērīgas patērniecības slazdos.
“Programmu veidojam tā, lai dalībnieki saņemtu gan informāciju par mūsdienu svarīgākajiem jautājumiem, gan arī apgūtu dažādas prasmes, kas ļauj vieglāk izmainīt savu dzīvesveidu. Šo divu dienu mērķis ir piedāvāt iespēju satikties, ieklausīties ekspertos un iedvesmoties pārmaiņu radīšanai savās skolās,” mums pastāstīja viens no pasākuma rīkotājiem Edmunds Cepurītis.

Ekoskolu forumā piedalījās gan pedagogi, gan jaunieši, kuru uzdevums ir iegūto pieredzi izmantot, rīkojot vides aizsardzības aktivitātes savās skolās.
Latvijas jubilejas gadā Ekoskolas plāno vēl aktīvāk iesaistīt skolēnu vecākus un apkārtējo sabiedrību ar radošām aktivitātēm dažādās vides akcijās – Zemes stundā, Ūdens dienā, Pārtikas dienā, Pasaules vides dienā, Āra izglītības dienā un Ekoskolu Rīcības dienās – kopumā gada laikā nodrošinot ap 300 dažādu pasākumu.
“Ekoskolu rīkotie vides izglītības pasākumi reģionos dod iespēju ar skolu starpniecību personiski izskaidrot mūsdienu vides problēmas – klimata pārmaiņas, draudus Baltijas jūrai. Mērķis ir iedvesmot cilvēkus iesaistīties problēmu risināšanā, nevis nokārt galvas” teica Ekoskolu programmas koordinators Daniels Trukšāns.
Ekoskolu programmu Latvijā īsteno Vides izglītības fonds un tā apvieno vairāk kā 200 izglītības iestādes, bet visā pasaulē programmā darbojas vairāk kā 50 000 skolu, padarot to par lielāko sadarbības programmu pasaulē izglītības jomā.


A.Kudiņa, nodarbību “Zaļais aicinājums” vadītāja
Jaunumi

MŪSU ZIŅAS